Treceți la conținutul principal

Căutați idei de city-break? Bari, una din numeroasele comori ale Italiei


Pe neașteptate a venit vremea vacanțelor și city-breakurilor. De aceea m-am gândit din nou la Italia .

Astăzi despre Bari, oraș pe care l-am vizitat de două ori. Spre Bari aveți zboruri directe de 4 ori pe săptămână  (luni, miercuri, vineri, duminică), așa că nu ar trebui sa fie greu să vă hotărâți.

Din Bari puteți ajunge oricând în alte părți ale Italiei, închiriând o mașină, iar Bari este un loc ce poate fi vizitat indiferent de sezon. Eu am fost atât vara cât și primăvara.

Așa că m-am gândit să dedic o sesiune specială mai multor orașe din Italia, pentru că Italia ''it’s a bliss!''

Bari este o destinație tipic city-break dar și punct de pornire spre alte frumuseți ale Italiei, poate nu atât de cunoscute ca: Matera (orașul de piatră) și Alberobello (satul căsuțelor de pitici).


O să încep cu un pic de istorie. Bari este o ancoră a creștinismului, și poate nu mulți știu că aici se găsesc moaștele Sfântului Nicolae.

Ne putem mira chiar, fiindcă e drum lung din Lychia până în Bari. Dacă tot am început haideți să vă spun povestea.

Sfântul Nicolae este cunoscut ca arhiepiscop al Myrei Lychiei, acum Demre, Turcia.              

Istoria spune că după ce Myra a căzut sub ocupație turcă, căci în secolele 11-13 otomanii stăpâneau încă importante părți din Asia, comercianții italieni din Veneția și Bari, atât de obișnuiți de altfel cu drumurile în Orient, au decis să revendice apartenența acestui mare sfânt creștin.

În 1087, negustorii au furat practic moaștele, aducându-le pe pământ italian. De atunci, acestea sunt în Bari. Cripta actuală în care sunt ținute moaștele a fost construită doi ani mai târziu în 1089, de către Papa Urban al 2lea.

Biserica Sfântului Nicolae din Bari datează din secolul al 12-lea și este de atunci un binecunoscut loc de pelerinaj pentru creștini. După cum era de așteptat, odată ce a poposit pe meleagurile italiene, sfântul Nicolae a devenit patronul spiritual al orașului Bari, dar si al zonei Apulia.

 
                             


Acum este deja un loc consacrat atât printre creștinii ortodcși cât și catolici. Aceștia sărbătoresc întoarcerea Sfântului cu un pelerinaj al moaștelor în fiecare an, acestea fiind purtate prin toată provincia. Din 1966 în interiorul bisercii catolice s-a ridicat o criptă ortodoxă unde se țin slujbe.

Am vizitat Bari pentru prima dată în 2014, iar principalul simbol al orașului rămân Catedrala și mormântul cu altarul și moaștele, un loc deosebit unde este vizibilă buna înțelegere între ortodocși și catolici, și unii și ceilalți slujind în aceeași biserică. Din punctul meu de vedere, este un exemplu al acceptării și toleranței care merită menționat. Așa că nu ezitați să dați o fugă dacă ajungeți în Bari.







În afară de partea cultural-religioasă, Bari are multe de oferit. Pe coasta Adriaticii, Bari este al doilea centru economic al Sudului Italiei, dupa Napoli. Orașul este împărțit oarecum în zona de Nord și cea de Sud. În Nord, orașul vechi și catedrala Sfântul Nicolae, în Sud cartierul Murat, faleza loc de promenadă celebru pe malul Adriaticii și zona de shopping.

Ce putem face în Bari? Cred că nu e nevoie mai mult de 2-3 zile pentru a savura pe îndelete orașul, depinde însă de ritmul fiecăruia.  Putem vizita Teatrul Petruzzelli un simbol al zonei dar și al Italiei după La Scala din Milano, castelul Svevo în stilul arhitecturii normande, construit de Frederick II of Hohenstaufen acum în principal galerie pentru expoziții temporare. Iubitorii de artă mai au ca opțiune și Pinacoteca Provinciale di Bari, cea mai importantă din Apulia.









După cum spuneam pe parte cultural-religioasă avem Bazilica Sfântului Nicolae, dar și catedrala din Bari, un exemplu al stilului Romanesque, cu interior si fațadă în stil Baroc.


Pentru o după amiază de toamnă sau primăvară recomand faleza din Bari dar și o plimbare pe străduțe. Cred cu tărie că farmecul Italiei stă și în străduțele sale. 








Portul Bari, un important punct de trecere spre Grecia, o să vă încânte de asemenea cu multitudinea de ferryboaturi ancorate.


Din Bari sunt rute directe spre Croația, Grecia si Albania. Așa că nu uitați din Bari opțiunile pe mare sunt multiple. Spre Durres, Muntenegru, Dubrovnik, Igoumenitsa (Ventouris Ferries & Anek Superfast) dar și spre insulele grecești Corfu, Zakhynthos, Sami și Patras. Aici aveți Program Ferryboaturi.








 



Bari se bucură de temperaturi plăcute tot timpul anului cu 12-15 grade din ianuarie până în martie și chiar 39-40 grade uneori din mai până în septembrie. Eu am vizitat Bari în martie la început și în iunie în perioada mini vacanței de Rusalii. În Bari puteți merge și pentru gastronomie, tipice zonei fiind pastele ''orrecchiette'' și ''Barese ragu''. Dar să nu uităm, înainte de toate Bari este port și se mândrește cu fructele de mare dar și vinurile provinciei Apulia, despre care voi reveni cu o sesiune dedicată wine tasting ului.

Oricum ar fi aici aveți zboruri spre Bari, luni, miercuri, vineri Wizzul zboară la Bari cu prețuri în jur la 100 euro dus întors indiferent de sezon, dar puteți găsi și mai ieftin dacă vă hotărâți din timp, așa că ce mai așteptați Buon Viaggio! Bari vă așteaptă oricând!




  















Postări populare de pe acest blog

Creasta Fagarasului:Curmatura Bratilei-Plaiul Foii ziua 6 (9 august 2013) Dis de dimineata, acum un pic mult prea de dimineata, dupa ce am dormit in refugiul Curmatura Bratilei, iata-ne ajunsi la final. Efortul de a ne trezi inainte de ora 6 ne este rasplatit, cu primul si singurul rasarit de soare de pe traseu. Dupa ce trecem de varful Bratila, facem  un zoom in partea dreapta cu creasta Iezerului, si la aproape o ora de la plecare ajungem langa fostul refugiu Berevoescu unde gasim un izvor amenajat de aceasta data, cu debit foarte bun. Ocolim varful Berevoiescu, si iata-ne ajunsi la refugiul din zona Comisul, identic cu cel din Curmatura Bratilei. Pana acum am avut un ritm sustinut, sa ne fi ajutat si racoarea diminetii, asa ca sa tot fi fost vreo 10 cand intram in padure. Din saua Lerescu  mai surprindem masivul Iezer pentru ultima oara inainte de a ne lasa
Creasta Fagarasului:Turnu Rosu-Lacul Avrig ziua 1 (4 august 2013) Visand la vreme buna si aventuri de neuitat, am pornit sambata dimineata din curtea cabanei silvice de langa Manastirea Turnu Rosu, pe traseul Chica Pietrelor. Ne setasem asteptarile in jur la 2-3 ore, dar urcusul incepea deja cu o panta deloc imbietoare pentru 8 si jumatate dimineata. Noroc ca nu a durat mult pana ce am iesit in prima poiana, vreo 45 de minute; dupa un scurt popas si o priveliste asupra localitatii Turnu Rosu si raului Olt, am ajuns si la golul alpin din Chica Pietrelor Traseul incepuse in forta, o data ajunsi in Chica Pietrelor mai erau 3 ore pana in Saua Suru. Chiar si lacul Avrig, destinatia finala a primei zile, parea acum la o azvarlitura de bat. Vremea buna, cerul de un albastru patrunzator, verdele varatic al muntelui, totul parea sa indice o vreme ideala pentru a parcurge creasta mult iubitului Fagaras. In curand, trecem de zona